Dieta z niskim indeksem glikemicznym. Jakie produkty można jeść?

Coraz częściej słyszy się o konieczności stosowania diety, charakteryzującej się niskim indeksem glikemicznym. Specjaliści od żywienia, a także lekarze wskazują, że jest to istotny czynnik, jeśli chodzi o profilaktykę cukrzycy, insulinooporności, rozmaitych nowotworów, niedoczynności tarczycy, a także chorób serca. Pojawia się w związku z tym pytanie, jakie produkty można jeść, jeśli chcemy spożywać te charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny to nic innego, jak klasyfikowanie żywności w oparciu o to, jak wpływa ona na stężenie glukozy we krwi. Im szybszy wzrost poziomu glukozy po spożyciu danego produktu, tym wyższy jego indeks glikemiczny. Czysta glukoza ma wartość indeksu 100. To właśnie po niej następuje największy wzrost poziomu glukozy we krwi, a tym samym pojawia się wysoki poziom insuliny.

Od czego zależy indeks glikemiczny żywności?

To, jak wysoki indeks glikemiczny ma dany produkt żywności, zależne jest od obecności węglowodanów w produkcie. Do tych, które powodują szybki wzrost glukozy we krwi zalicza się cukry proste. Rozkładane są one bardzo szybko, błyskawiczny jest również proces ich wchłaniania. Wartość indeksu glikemicznego zależna jest również od:
– zastosowanej metody przetwarzania żywności;
– obecności białka, tłuszczy, kwasów, pektyn, taniny;
– tego, jak bardzo rozdrobniony jest produkt.
Jeśli chodzi o takie produkty, jak makaron, kasza i ziemniaki, to wartość indeksu rośnie wraz z długością gotowania. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to między innymi banany, bułki pszenne, daktyle suszone.

Co jeść?

Osoby, które chcą zmniejszyć ryzyko takich chorób jak niedoczynność tarczycy czy cukrzyca typu 2 powinny jak najczęściej sięgać po te produkty, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Zalicza się do nich czereśnie, truskawki, awokado, czarne porzeczki, jogurty naturalne, kefiry, maślanki, surowe warzywa. Sięgać można również dość często po te produkty żywnościowe, których indeks glikemiczny określa się jako średni.