Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna. Jak jeść lekko i zdrowo?

Dieta lekkostrawna to głównie dieta lecznicza. Zalecana jest dla osób po operacjach, w schorzeniach jelit, ale też dla osób, które chcą schudnąć. Wbrew pozorom nie jest to dieta restrykcyjna. Zatem czym się charakteryzuje dieta lekkostrawna? Co jeść a czego unikać?

Co jeść przy diecie lekkostrawnej?

Produkty diety lekkostrawnej muszą być zróżnicowane i bogate w witaminy i minerały. Powinna w pełni pokrywać nasze zapotrzebowanie kaloryczne i dostarczać nam energii. W tej diecie ogranicza się spożycie błonnika pokarmowego, który jest drażniący dla jelit. Wyklucza się również potrawy tłuste, smażone i ciężkostrawne. Posiłki powinny być gotowane na parze i w wodzie, duszone. Zaleca się spożywanie chleba pszennego, chude mięso, zupy krem, ryż, ziemniaki, gotowane warzywa, musów owocowych, jogurtu naturalnego, chudego twarogu. Z warzyw zaleca się jedzenie: buraków, pomidorów (bez skórki), dyni, pietruszki, marchwi, sałatę lodową, selera. Natomiast z owoców: banany, gotowane jabłka, morele, brzoskwinie, arbuz, maliny, truskawki, jeżyny. W diecie lekkostrawnej nie należy spożywać tłustych wędlin i mięs, warzyw kapustnych, tłustych wyrobów mlecznych, cebuli, ostrych przypraw, kawy, mocnej herbaty, alkoholu.

Przykładowe menu w diecie lekkostrawnej

Dzień powinniśmy zacząć od śniadania. Lekkostrawne śniadanie może się składać z jajek i pomidorów, a do tego do picia kawa zbożowa. Innym pomysłem na śniadanie jest zjedzenie płatków owsianych z owocami. Również możemy zjeść bułkę pszenną z dobrą jakościowo wędliną. Jeżeli chodzi o lekkostrawny obiad to tutaj mamy duże pole do popisu. Możemy ugotować na parze rybę, np. pstrąga z warzywami a do tego zupę krem z cukinii. Innym pomysłem jest przygotowanie gulaszu wołowego z kaszą. Do dań obiadowych warto dodawać ryż, kaszę jaglaną, ryby. Na podwieczorek możemy zjeść jogurt naturalny z owocami, wypić sok warzywny domowej roboty, koktajl. Nie należy również zapominać o kolacji. Powinna być ona zjedzona przynajmniej 2 godziny przed snem. Na kolację możemy przygotować pierś z kurczaka z warzywami, krem z dyni, komosę ryżową. „W diecie lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu spożycie tłuszczu powinno wynosić od 30 do 50 g na dobę.” Przepisy kulinarne w diecie lekkostrawnej są coraz bardziej popularniejsze. Kopalnią wiedzy jest internet. Można je tworzyć także samodzielnie łącząc różne smaki. Warto przygotować jadłospis z tygodniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu wcześniej będziemy mogli zaplanować zakupy oraz rozplanować gotowanie posiłków.