Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa. Jakie produkty nie zawierają glutenu?

Produkty bezglutenowe można dziś znaleźć niemal w każdym sklepie. Osoby cierpiące na nietolerancję tego składnika mają więc znacznie ułatwione zadanie przy komponowaniu swojego jadłospisu. A stosowanie diety bezglutenowej nie jest wcale proste, ponieważ gluten znajdziemy w składzie żywności przetworzonej niemal na każdym kroku- nawet w najmniej oczywistych produktach. Dlatego osobom chorym na nietolerancję glutenu zaleca się korzystanie z przepisów bezglutenowych opartych na naturalnych produktach. Przy odrobinie chęci z produktów bezglutenowych można przyrządzić niemal wszystko.

Dla kogo produkty bez glutenu?

Bardzo popularna ostatnimi czasy dieta bezglutenowa jest dziś stosowana przez wielu amatorów zdrowego odżywiania. Co ciekawe, w dużej mierze są to osoby, które nie chorują na żadną z przypadłości, jaka wymagałaby wyeliminowania tego składnika z codziennego jadłospisu. Nie istnieją w tej chwili naukowe dowody na to, że spożywanie glutenu może szkodzić komukolwiek, kto nie ma na niego uczulenia. Dlatego nie zaleca się absolutnie całkowitej rezygnacji z glutenu w diecie człowieka zupełnie zdrowego.

Glutenu powinny unikać głównie osoby cierpiące na celiakie, chorobę Duhringa (czyli skórną odmianę celiakii), uczulenie na gluten, oraz nadwrażliwość na ten składnik. W przypadku dwóch pierwszych przypadłości, produkty bez glutenu to absolutna konieczność- taka dieta musi być kontynuowana przez całe życie. W przypadku uczuleń czy alergii dopuszczalne są pewne odstępstwa.

Produkty i przepisy bezglutenowe

W gruncie rzeczy łatwiej wymienić produkty, które gluten zawierają niż na odwrót. Jest to m. in. pszenica, żyto czy jęczmień. Wydawać by się mogło, że unikanie spożywania kilku rodzajów zbóż to nic trudnego. Okazuje się jednak, że w żywności przetworzonej znajdziemy całe pokłady glutenu. W tym tkwi waśnie trudność w stosowaniu diety bezglutenowej. Pszenica, żyto i jęczmień są stosowane w wielu wypiekach, deserach, patkach, makaronach itd. Bezglutenowcy muszą wykazać się dużą uwagą podczas robienia zakupów, ponieważ jedynym sposobem uniknięcia wpadki jest dokładne sprawdzanie składów kupowanych produktów.

Aby unikać jedzenia wysoko przetworzonego, warto opierać swój jadłospis na naturalnych produktach. Przepisy bezglutenowe tym różnią się od tradycyjnych, że po prostu stosuje się w nich zamienniki bez glutenu. A jest w czym wybierać. Glutenu nie zawierają m. in.: ryż, kukurydza, proso, gryka, amarantus, oraz wszelkie mąki, kasze i pieczywo wytwarzane na bazie tych zbóż.