Alergia pokarmowa

Czym jest Alergia Pokarmowa? Wymuszona dieta. [Objawy, Leczenie, Przyczyny]

O alergiach pokarmowych słyszy się coraz częściej. Ponieważ mogą one wystąpić na każdym etapie życia, nawet u osób, które nigdy nie miały tego rodzaju problemów, warto wiedzieć, na czym polega to zjawisko.

Skąd bierze się alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa, przesadna reakcja immunologiczna organizmu na alergen. Alergenem może być zaś bardzo wiele składników. Szczególnie popularne jest uczulenie na mleko i jego przetwory, a konkretnie – na znajdującą się w nim laktozę. Na drugim miejscu znajduje się uczulenie na gluten, znajdujący się głównie w pszenicy i jej produktach. Ponadto można być uczulonym na orzeszki, niektóre warzywa i owoce, zwłaszcza cytrusowe. Alergie pokarmowe mogą mieć charakter przejściowy, jak w przypadku pierwszych sezonowych owoców, ale częste są też takie, które całkowicie uniemożliwiają spożywanie uczulających pokarmów.

Jak objawia się alergia pokarmowa u dorosłych?

Niezależnie od tego, co jest alergenem, wystąpić mogą bardzo różne objawy, które czasem pojawiają się od razu po spożyciu alergenu, a czasami dopiero po jakimś czasie. Niektóre z nich są dość błahe, inne do tego stopnia poważne, że mogą zagrażać życiu. Ponadto niektóre z objawów dość łatwo jest zidentyfikować, ale zdarzają się też takie dolegliwości, które bardzo trudno jest przyporządkować do alergii pokarmowych.

Do najczęstszych objawów należą dolegliwości takie jak reakcje ze strony układu pokarmowego – bóle brzucha, nudności, wymioty, wzdęcia, biegunka, reakcje skórne, jak pokrzywka, swędzenie wysypka, a nawet opuchnięcia, duszności, objawy typowe dla astmy, trudności z oddychaniem, kołatanie serca. Pojawić może się też uczucie ciągłego zmęczenia, bóle głowy i migreny. W skrajnych przypadkach spożycie alergenu skutkuje wstrząsem anafilaktycznym, który jest bezpośrednim zagrożeniem życia. Widać więc, że tematu alergii pokarmowych nie można bagatelizować.

Na czym polega leczenie?

Tylko w niektórych przypadkach można leczyć alergie pokarmowe w ten sposób, by możliwe było spożywanie uczulającego składnika. Przykładem tego jest nietolerancja laktozy – jej przyczyną jest niedobór enzymu laktazy i można zażywać tabletki, które naśladują jego działanie, co pozwala uniknąć przykrych objawów.

Poza tym jednak zwykle stosuje się przede wszystkim dietę eliminacyjną, czyli zakładającą unikanie uczulającego składnika. Jest to dość kłopotliwe, gdyż w przypadku alergii na mleko nie można spożywać nie tylko jego w podstawowej formie, ale nawet tych produktów, które zawierają go w śladowych ilościach.

W cięższych przypadkach alergii stosuje się też leczenie farmakologiczne.